عوارض خود ارضایی و هر آنچه درباره آن باید بدانید

 

شاید تابه‌حال بارها اصطلاح خود ارضایی را شنیده و یا افرادی را دیده باشید که نسبت به این کار اعتیاد دارند. بسیاری از والدین و خانواده‌ها از انجام این کار، در فرزندان خود، به‌ویژه نوجوانان ابراز نگرانی می‌کنند و بابت به خطر افتادن سلامت جسم و روان آن‌ها دلواپس هستند.  
این مسئله گاهی به ندرت و گاهی به صورت شدید و مانند یک فعالیت روتین و روزانه در برخی افراد خودش را نشان می‌دهد که در بسیاری موارد زمینه ایجاد مشکلات روحی و جسمی را فراهم می‌کند.
در این مطلب از وبلاگ افق سلامت قصد داریم شما را با تعریف و عوارض خود ارضایی و پیامدهای آن آشنا کنیم. اگر دوست دارید درباره این موضوع بیشتر بدانید و آگاهی خود را درباره سلامت روان این حوزه بالا ببرید، ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید:


خود ارضایی چیست؟

پیش از پرداختن به عوارض خودارضایی و تاثیراتی که بر جسم و روح انسان می‌گذارد، بهتر است به سوال خود ارضایی چیست یا خود ارضایی چگونه است، پاسخ دهیم. 
خود ارضایی شکلی از تحریک جنسی است که بدون نیاز به شریک جنسی و به تنهایی انجام می‌گیرد. در این حالت فرد به تحریک اندام جنسی خودش می‌پردازد و در بسیاری از موارد از این طریق ارضا می‌شود. این رفتار ممکن است در افراد مجرد و متاهل بروز کند و شدت گرفتن آن برای هر دو گروه مضراتی دارد که زندگی زناشویی و حتی فردی آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

خود ارضایی در چه سنی رخ می‌دهد؟

اقدام به خود ارضایی را می‌توان در سنین گوناگونی دید که تفاوتی میان زن و مرد ندارد. یک فرد می‌تواند در سن 18 سالگی به این کار روی بیاورد و فرد دیگری در 40 سالگی. بنابراین در نظر گرفتن یک سن خاص برای این عمل، کار چندان درستی نیست. البته در دورانی که فرد از نظر جنسی میل و رغبت بیشتر و توانایی فعالیت را دارد، خود ارضایی نیز بیشتر انجام می‌گیرد. عوارض خود ارضایی نیز در سنین گوناگونی بروز می‌کند و ممکن است شدید، متوسط یا ضعیف باشد.

 

آیا کودکان هم خود ارضایی می‌کنند؟

بسیاری از والدینی که فرزندان کوچک دارند، نگران خود ارضایی آن‌ها هستند و یا از رفتارهایی که کودک در برخورد با اندام جنسی خود بروز می‌دهد، شکایت می‌کنند. باید بدانید که خود ارضایی در کودکان با خود ارضایی در بزرگسالان بسیار متفاوت است.


کودکان هیچ درک و تصوری از لذت جنسی ندارند. بنابراین خود ارضایی در آن‌ها به هیچ عنوان به معنای لذت بردن یا رسیدن به ارضای جنسی نیست. خود ارضایی در کودکان به دلیل کنجکاوی آن‌ها نسبت به اندام تناسلی‌شان انجام می‌گیرد. بنابراین می‌توان گفت به همان اندازه که چشم، گوش، دست یا پای کودک برای او قابل کشف و جذاب است، اندام جنسی او هم این قابلیت را دارد.
به همین دلیل خود ارضایی در کودکان به معنای انحراف جنسی آن‌ها نیست و معایب خود ارضایی که در بزرگسالان بروز می‌کند، در آن دیده نمی‌شود.

 

خودارضایی در بارداری

بسیاری از خانم‌ها درباره خود ارضایی در بارداری و عوارض آن سوال می‌کنند. در پاسخ به این سوال که آیا خود ارضایی در بارداری مشکل جدی ایجاد می‌کند یا نه باید گفت که در برخی شرایط مانندد زمانی که فرد در طول دوران بارداری، خونریزی واژینال دارد، یا در شرایطی که علائم بازداری زودرس در او دیده می‌شود و نقص دهانه رحم دارد، باید از خودارضایی اجتناب کند. زیرا خود ارضایی در این شرایط می‌تواند سلامت کودک را به خطر بیندازد.

 

دلایل خود ارضایی

خود ارضایی به دلایل گوناگونی رخ می‌دهد که در هر فرد با دیگری متفاوت است. اگر قرار باشد مهم‌ترین دلایل اقدام به خود ارضایی را بررسی کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

تجربه لذت جنسی

بسیاری از افراد و به‌ویژه نوجوانانی که در سن بلوغ قرار دارند، برای تجربه کردن لذت جنسی به خود ارضایی روی می‌آورند. از آنجایی که خود ارضایی نیاز به هیچ شریک جنسی ندارد و به صورت فردی انجام می‌گیرد، این کار در میان برخی افراد بسیار رایج است.

 

رهایی از تنش جنسی

میل جنسی چیزی است که ممکن است در هر موقعیتی برای افراد ایجاد شود. گاهی این میل آنقدر زیاد می‌شود که فرد برای رهایی از تنش جنسی خود، خصوصا در شرایطی که شریک جنسی ندارد و یا شریک جنسی‌اش در کنار او نیست، به خود ارضایی روی می‌آورد. درواقع این کار می‌تواند به صورت مقطعی تنش‌های جنسی فرد را کاهش دهد و میل او را ارضا کند.

 

رفع اضطراب

در مواردی، زمانی که فرد در دوره‌ها یا شرایط اضطرابی قرار دارد، به خود ارضایی روی می‌آورد. این کار به صورت مقطعی به فرد کمک می‌کند که اضطراب خود را کاهش داده و به آرامش برسد. خود ارضایی زنان و مردان در این مورد زیاد انجام می‌شود.

 

کنجکاوی

خود ارضایی در برخی افراد، خصوصا خود ارضایی کودکان یا نوجوانان با هدف کنجکاوی در دستگاه تناسلی انجام می‌گیرد. در واقع آن‌ها درکی از لذت جنسی یا رسیدن به ارضای جنسی ندارد و فقط برای برطرف کردن حس کنجکاوی خود نسبت به دستگاه تناسلی‌شان این کار را انجام می‌دهند.

 

ترس از بارداری یا ابتلا به بیماری‌های مقاربتی

گاهی افراد به دلیل ترس از باردار شدن یا جلوگیری از ابتلا به بیماری‌ها مقاربتی، خود ارضایی را انتخاب می‌کنند. به این صورت آن‌ها ترجیح می‌دهند که میل جنسی خود را به تنهایی و بدون حضور شریک جنسی ارضا کنند. در این مسیر گاهی فرد آنقدر این عمل را تکرار می‌کند که عوارض خودارضایی گریبان‌گیر او می‌شود.

 

ارضا نشدن با شریک جنسی

عدم ارضای جنسی از طریق شریک جنسی، باعث تمایل فرد به خود ارضایی می‌شود. به زبان ساده زمانی که فرد از طریق رابطه جنسی با فرد دیگری ارضا نمی‌شود، ترجیح می‌دهد که با خود ارضایی این کار را انجام دهد.

 

وسواس

بسیاری از کسانی که به اختلال وسواس مبتلا هستند، ممکن است رفتارهای وسواس‌گونه خود را به صورت خود ارضایی بروز دهند. به این صورت که فرد نه برای ارضا و رسیدن به لذت جنسی، بلکه به دلیل عدم توانایی در متوقف کردن این کار به خود ارضایی روی می‌آورد.

 

عوارض خود ارضایی چیست؟

خودراضایی اگر به صورت پی‌درپی و یک رفتار تکرار شونده انجام گیرد، عوارضی را به جای می‌گذارد که به صورت آسیب جسمی و روانی بروز می‌کند. از جمله مهم‌ترین عوارض خود ارضایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

پرخاشگری

یکی از مهم‌ترین عوارض خود ارضایی بروز پرخاشگری است که در افراد مختلف دیده می‌شود. خود ارضایی زیاد باعث آسیب رسیدن به هیپوتالاموس می‌شود و در نتیجه مغز و سیستم عصبی با اختلال مواجه می‌شوند. در این حالت فرد نسبت به اتفاقات و رخ‌دادهای اطراف خود بسیار حساس شده و رفتارهای پرخاشگرانه را از خودش بروز می‌دهد.

 

افسردگی و اضطراب

از دیگر عوارض خود ارضایی باید به افسردگی و اضطراب بالا اشاره کرد. کسانی که به طور مداوم به خود ارضایی روی می‌آورند، در یک احساس گناه و تحقیر دائمی قرار می‌گیرند و به صورت مکرر به خاطر انجام این کار، خودشان را سرزنش می‌کنند. بنابراین می‌توان بروز افسردگی و اضطراب را از عوارض مهم خود ارضایی دانست که با احساس خودسرزنشگری، رفتارهای وسواسی و تنش‌های روحی همراه است.

 

ضعف بدن و قوای جسمانی

یکی دیگر از عوارض خود ارضایی ضعف بدن و قوای جسمانی است که در برخی افراد بروز می‌کند. انجام خود ارضایی به تخلیه انرژی بدنی منجر می‌شود و خستگی، ضعف و کمبود قوای جسمانی در طول روز را به همراه دارد.
همچنین زمانی که به دلیل خود ارضایی زیاد و مکرر قوای بدن کاهش می‌یابد، بدن ضعیف شده و فرد بیشتر و راحت‌تر به بیماری‌ها مبتلا می‌شود.

 

اختلال در توانایی جنسی

افرادی که به طور مکرر به خود ارضایی اقدام می‌کنند، در آینده و برای برقراری رابطه جنسی با شریک خود به مشکل برمی‌خورند. خود ارضایی می‌تواند به شرطی شدن مغز منجر شود و برقراری رابطه جنسی با فرد دیگری را دچار مشکل کند.

 

سرد شدن زوجین از هم

عوارض خود ارضایی در افراد متاهل خودش را به صورت سرد شدن رابطه میان زوجین بروز می‌دهد. به این صورت زن و شوهر نمی‌توانند آنطور که باید نیازهای جنسی یکدیگر را برطرف کنند و کم‌کم رابطه آن‌ها رو به سردی می‌رود.

 

کاهش عزت نفس

گاهی عوارض خود ارضایی در کاهش عزت نفس خودش را نشان می‌دهد. فردی که به شکل روتین و مقدار زیاد این کار را انجام می‌دهد، عزت نفس و اعتمادبه‌نفس خودش را از دست داده و دائم یک احساس کمبود و یا ضعف درونی می‌کند.

 

درمان خود ارضایی

بسیاری از افراد به دلیل شدت عوارض خود ارضایی و برهم خوردن نظم و روال زندگی خود، به دنبال درمانی اصولی و علمی برای خود ارضایی می‌گردند. برای درمان خود ارضایی و ترک آن می‌توان به روش‌های مختلفی عمل کرد که از جمله آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

 

دوری از تنهایی

اولین راه ترک خود ارضایی و درمان آن، دوری از تنهایی است. افراد عموما زمانی که تنها هستند و شخص دیگری در کنار آن‌ها نیست اقدام به خود ارضایی می‌کنند. بنابراین دوری از تنها ماندن و حضور در جمع می‌تواند تا حد بسیار زیادی از این کار جلوگیری کند.

 

پرهیز از تماشای پورن

محتوای پورن و تماشای فیلم و عکس‌های تحریک‌کننده، می‌توانند به عنوان یکی از اصلی‌ترین ابزارها برای خود ارضایی مطرح شوند بنابراین هر چقدر که فرد از این محتواها دوری کرده و خودش را با محتواهای سرگرم‌کننده مشغول کند، کمتر به سمت خودارضایی می‌رود.

 

مشغولیت به کار

بیکاری از دیگر عواملی است که به خود ارضایی منجر می‌شود و عوارض خود ارضایی را برای  ‌فرد به وجود می‌آورد. اینکه فرد تلاش کند از بیکار ماندن دور بماند و همواره کاری برای انجام و مشغولیت داشته باشد، به ترک خود ارضایی کمک بسیار زیادی می‌کند.

 

روان درمانی

همانطور که اشاره کردیم، در بسیاری از موارد، خود ارضایی در نتیجه یک مشکل روانشناختی رخ می‌دهد که می‌تواند اضطراب، وسواس یا هر چیز دیگری باشد. روان درمانی و کمک گرفتن از یک مشاور و روانشناس آگاه در روند درمان خود ارضایی بسیار موثر است.


فردی که به خود ارضایی روی می‌آورد، در صورتی که مجرد است می‌تواند از مشاوره و روان درمانی فردی کمک بگیرد و در صورت تاهل بهتر است از مشاوره زوج درمانی بهره ببرد. زوج درمانی به شکل کاملا تخصصی به ریشه‌یابی علت خود ارضایی زوجین می‌پردازد و با تشخیص آن کمک زیادی به برطرف شدن این حالات در زوجین می‌کند.

 

بهترین مرکز درمان خود ارضایی

افرادی که به خود ارضایی شدید مبتلا هستند و از بروز عوارض خودارضایی در خود هراس دارند، به دنبال بهترین مرکز درمان خود ارضایی می‌گردند. برای یافتن بهترین مرکز می‌بایست کلینیک‌هایی را انتخاب کرد که نام و نشانی دقیق و روشنی دارند و بررسی پیشینه و سوابق آن‌ها نیز به راحتی امکان‌پذیر است.


کلینیک مشاوره و روانشناسی افق سلامت با دارا بودن کادری مجرب از درمانگران، به صورت تخصصی آماده ارائه خدمات مشاوره و روان درمانی است. با ورود به سایت رسمی کلینیک افق سلامت می‌توانید رزومه کاری و تحصیلی درمانگران را به راحتی بررسی کرده و متناسب با آن درمانگر مورد نظرتان را انتخاب کنید.
خدمات افق سلامت در زمینه‌های مختلف مشاوره و روان درمانی فردی، مشاوره خانواده، زوج درمانی، مشاوره و روانشناسی کودک و نوجوان، مشاوره پیش از ازدواج، گروه درمانی، گفتار درمانی، نوروفیدبک، روانپزشکی و ... ارائه می‌شود.

 

سخن آخر

خود ارضایی یکی از اقداماتی است که تکرار و انجام پی‌درپی آن به آسیب‌های جسمی و روانی منجر می‌شود و فرد را با عوارض خود ارضایی روبه‌رو می‌کند. برای درمان خود ارضایی می‌توانید به مشاوره و روان درمانی فردی و همچنین مشاوره زوج درمانی مراجعه کنید تا با ریشه‌یابی علل این کار، از انجام آن رها شوید.
درمانگران ما در افق سلامت قدم‌به‌قدم در این مسیر همراه با شما هستند. 

 

لینک کوتاه:

zood.link/dr6w7

مشاهده متخصصین روان درمانی و مشاوره نوجوان

مشاهده خدمات مشاوره فردی و روان درمانی