02144056338
drshabanmandana@gmail.com
  • 02144056338
  • 02144025086
  • 02126159483
  • 09195711714

سلام. دخترم 5 سالشه. از 3 سالگی درگیر انتخاب لباسی که موقع بیرون رفتن باید بپوشه! براش بودیم. به شدت برای پیروز شدن در انتخاب لجبازی میکرد. این رو گذاشتیم به حساب تلاش برای اعلام استقلال. ولی متاسفانه با بالا رفتن سن به شدت عصبانیت خودش رو به همراه لجبازی شدید برای رسیدن به خواسته هاش نشون میداد. یه سری وسواس هم چاشنی کاراش شد. مثل پوشیدن فقط دامن یا پیراهن و یا جوراب در طول کل روز حتی موقع خواب. برای عصبانی بودنش ترجیح دادم از یک روانپزشک کمک بگیرم و تشخیص ایشون بیش فعالی بود و قرص رسپریدون رو تجویز کردن. با مصرف قرص فقط زود لجبازیاش تموم میشه و تسلیم میشه ولی از عصبانیتش اصلا کم نشده. یکی از اصرارهای دکتر زود خوابیدن و در واقع کنترل ساعت خواب بود که متاسفانه هنوز هم تا خاموشی کامل برقرار نشه تو محیط نمیخوابه. ممنون میشم شما هم نظر خودتون رو در مورد شرایط دخترم و تشخیص پزشک، اعلام بفرمایید. سپاسگزارم

جواب :

با سلام و تشکر 

دوره سنی2.5تا6 سال, دوره شناخت خود و ساخت شخصیت خود در کودک است که از طریق تعامل کودک لا محیط در زندگی روزمره شکل می گیرد, بر همین اساس رفتارهایی در کودک دیده می شود مثل کنجکاوی, پرسش های مکرر, اصرار به خواسته, استقلال طلبی و خودمحوری که در ظاهر اگرچه لجبازی به نظر می رسد اما اغلب در این سنین طبیعی است, اما اگر والدین سعی در عدم پذیرش و مقاومت با این رفتارهای کودک داشته باشند, لجبازی کودک تشدید شده و باقی خواهد ماند بنابراین ضروری است که والدین نسبت به ویژگی های سنی و رشدی فرزند خود اطلاع کامل داشته باشند تا براساس این آگاهی سطح انتظار خود و کودک را از یکدیگر به درستی تشخیص داده و عمل کنند. اینکه فرزند شما در یک موقعیت مثل پوشیدن لباس, اصرار به "پیروزی" دارد ,به این معناست که موقعیت را یک"نبرد قدرت" می داند, و این "نبرد قدرت" و اصرار او به "پیروزی" ,اغلب سناریویی تکراری ست که منجر به خستگی شماوالدین گرامی و خشم کودک می شود. خشم کودک شما علاوه بر اینکه احساس ناخوشایندی ست که او در موقعیت ها تجربه می کند, یک روش است که بر اثر تکرار تبدیل به "عادت"ی شده که از طریق آن به خواسته هایش می رسد. 

توصیه هایی در رابطه با سوال شما والدین گرامی

_مطالعه درباره ویژگی های سنی و رشدی کودکتان

_ارتباط با روانپزشک و اجتناب از قطع یا تداوم خودسرانه دارو

_اجتناب از بگومگو با کودک تا موقعیت حالت نبرد به خود نگیرد, درغیر این صورت رفتارهای کودک تبدیل به لجبازی واقعی شده و تا سنین بالا هم ادامه می یابد. 

_برخورد قاطعانه اما بدون خشم و کلافگی در موقعیت هایی که نمی خواهید به درخواستش عمل کنید. 

اجتناب از برآورده کردن خواسته کودکتان از طریق خشم(کودک از طریق خسم به خواسته اش نرسد) 

_ تشویق توانایی های کودک در زندگی روزمره

_ایجاد تنوع در برنامه های روزانه کودک

_بازی کردن با کودکتان به طور منظم

_هماهنگی و همکاری پدر و مادر در تربیت فرزند


با آرزوی بهروزی

فرزانه اسلامی, کارشناس ارشد روان شناسی کودک

سوال خود را بنویسید، کارشناسان ما به شما پاسخ می دهند

برای تماس با ما با شماره های زیر تماس بگیرید