مشاوره روانشناسی خانواده؛ معجزه خانواده شاد

 

خانواده اصلی‌ترین نهادی است که در جامعه وجود دارد و نقش کانونی آن در ارتباط افراد با یکدیگر و در طول زندگی مشخص می‌شود. زمانی که یک خانواده شاد با روابط سالم و اصلاح‌شده دارید، می‌توانید در محیطی مناسب رشد یابید و یا فرزندان خود را در محیطی امن پرورش دهید. نهاد خانواده اولین و اصلی‌ترین نهادی است که هر فردی در طول زندگی در آن قرار می‌گیرد و خوراک روحی، فرهنگی و ... خود را از طریق آن دریافت می‌کند. به همین دلیل است که امروزه حفظ خانواده و تلاش برای داشتن خانواده شاد و ایده‌آل افزایش یافته و شاخه مهمی به نام مشاوره خانواده به وجود آمده است. 

در این مطلب قصد داریم درباره مشاوره روانشناسی خانواده و لزوم وجود آن در حفظ نهاد خانواده صحبت کنیم. اگر دوست دارید روابط خانوادگی خود را بهبود بخشید و راهکارهای داشتن یک خانواده شاد را بدانید، با ما در وبلاگ افق سلامت همراه باشید.

 

خانواده چه تعریفی دارد؟

شاید در ظاهر تعریف خانواده کار ساده‌ای به نظر برسد، اما باید گفت که خانواده چیزی پیچیده‌تر از تعاریف معمولی و مرسوم در جامعه است. نهاد خانواده واحد اجتماعی کوچکی است که با ازدواج شکل می‌گیرد و به وسیله روابط فامیلی بزرگ و بزرگتر می‌شود. این نهاد هنجارهای اجتماعی را پیش از ورود کودکان به جامعه بزرگتر، به آن‌ها آموزش می‌دهد و آن‌ها را برای ظاهر شدن در اجتماع و آینده آماده می‌کند. درنتیجه خانواده نقش واسطه‌ای را ایفا می‌کند که فرزندان را برای ظهور و بروز اجتماعی و ورود به جامعه تربیت می‌کند. افراد اولین قدم‌ها را برای یادگیری هر چیزی در خانواده برمی‌دارند. بنابراین به دلیل نقش کلیدی و مهم خانواده، حوزه‌ای با نام مشاوره روانشناسی خانواده شکل گرفته است که وظیفه حفظ و پایداری این نهاد را بر عهده دارد.

 

چرا مشاوره روانشناسی خانواده اهمیت دارد؟

برخی از افراد با نادیده گرفتن یا کم‌اهمیت شمردن نقش روانشناس خانواده و مشاور خانواده خوب در حفظ کیفیت روابط خانوادگی، باعث آسیب رسیدن به خود یا اعضای خانواده‌شان می‌شوند. به همین دلیل مشاوره روانشناسی خانواده به عنوان یکی از مهم‌ترین ملزومات زندگی افراد به شمار می‌رود و هر خانواده‌ای برای پیش رفتن به سمت موفقیت به آن نیاز دارد. همه افراد در برهه‌هایی از زندگی فردی، اجتماعی و یا خانوادگی خود دچار مشکل و چالش می‌شوند. راه‌حل رفع این مشکلات مراجعه به موقع به روانشناس است. شما فکر می‌کنید که یک مشاوره خوب برای خانواده تا چه اندازه در سلامت روان اعضای آن نقش دارد؟ 

اگر قرار باشد موارد اهمیت و نقش مشاوره روانشناسی خانواده را بیان کنیم، باید آن را در لیست زیر قرار دهیم:

1. خانواده اولین جایی است که افراد نوع برخوردها، آموزش‌ها و یادگیری را از طریق آن دریافت می‌کنند. اینکه روابط در خانواده چگونه شکل بگیرد، چطور مدیریت شود و آموزش از چه راه‌هایی منتقل شود، کاری است که در بسیاری از مواقع نیاز به حضور یک مشاور خانواده خوب و متخصص دارد. برای این کار بهتر است به مشاوره روانشناسی خانواده رجوع کرده و خدمات این حوزه را به صورت آنلاین یا حضوری دریافت کنید.

2. اعضای یک خانواده مانند چرخ‌دنده‌های ماشین به یکدیگر متصل و مرتبط‌اند. بنابراین وجود مشکل برای یکی از افراد خانواده به ایجاد مشکل برای سایر اعضا منجر می‌شود. مواردی مانند بدخلقی و پرخاشگری، افسردگی، اعتیاد، فوت عزیزان و ... در خانواده می‌تواند به باقی اعضای خانواده آسیب جدی وارد کند. بنابراین برای حل آن‌ها می‌بایست به مرکز مشاوره روانشناسی خانواده مراجعه کنید. 

3. در بسیاری از موارد مشکلات و اختلافات زناشویی، با انجام مشاوره و روانشناسی خانواده قابل حل هستند. اما افراد به دلیل آگاهی کم درباره این موضوع، به سراغ درمان نمی‌روند و یا خیلی دیر برای آن اقدام می‌کنند. این مسئله به نهاد خانواده آسیب وارد می‌کند و می‌تواند منجر به جدایی افراد از یکدیگر شود. پس پیش از هر تصمیمی یا کهنه شدن هر زخمی، ابتدا به مشاوره روانشناسی خانواده مراجعه کنید.

4. حفظ سلامت و نشاط در میان اعضای خانواده، به‌ویژه والدین یکی از موارد ضروری برای داشتن زندگی موفق و خانواده شاد است. یکی از مهم‌ترین مسائلی که ضرورت وجود روانشناس خانواده را مشخص می‌کند، حفظ یا ایجاد نشاط میان اعضای یک خانواده است.

 

در چه مواردی باید به مشاور خانواده مراجعه کنیم؟

جریان زندگی در هر برهه زمانی می‌تواند به سمتی متمایل شود که آرامش روحی افراد را به هم بریزد. رفع این مشکل نیازمند مراجعه به یک متخصص است که با بررسی دقیق مسائل و ارائه راهکار برای آن، از میزان فشارها کم کند. مواردی را که می‎بایست برای حل آن‌ها به مراکز مشاوره روانشناسی خانواده رجوع کنید، می‌توان در لیست زیر جای داد:

 

هیچ ارتباط صمیمی میان اعضای خانواده نیست

خانواده گرم‌ترین و صمیمی‌ترین نهادی است که می‌توانید از ابتدای تولد، حضور در آن را تجربه کنید. لازمه پایداری و ثبات و سلامت خانواده در ارتباط صمیمی و محترمانه میان اعضای آن است. هر زمانی که احساس کردید این رابطه صمیمانه دچار گسست شده است و در طول روز ارتباط مؤثری میان شما، همسر و فرزندانتان شکل نمی‌گیرد و یا هر کس به صورت افراطی و مدت زمان طولانی به فعالیت‌های فردی خودش مشغول است، مشکل را با کمک مشاوره روانشناسی خانواده حل کنید.

 

یکی از اعضای خانواده به شدت منزوی شده است

اگر می‌بینید که یکی از اعضای خانواده‌تان به سوی انزوا و تنهایی متمایل است و علاقه‌ای به معاشرت با دیگر اعضای خانواده ندارد، اخطاری است که به شما می‌گوید باید به مشاوره روانشناسی خانواده بروید. این اتفاق به‌ویژه درباره فرزندان در سنین نوجوانی بیشتر دیده می‌شود. علی‌رغم اینکه تنهایی و جدا شدن موقتی از جمع برای هر فردی لازم است و امکان دارد در طول زندگی افراد رخ دهد، اما طولانی شدن و تغییر ناگهانی رفتار فرد در این مورد، می‌تواند نشانه‌ای از افسردگی، تجربه تجاوز، سوءاستفاده‌های گوناگون و ... باشد.

 

تجربه از دست دادن و فوت در خانواده رخ داده است

از دست دادن و فوت عزیزان، به‌ویژه افراد خانواده می‌تواند زمینه مشکلات افسردگی، اضطراب و ... را فراهم کند. اگر این اتفاق برای خانواده شما رخ داده است و کنترل اوضاع روحی برایتان سخت و مشکل‌آفرین شده، می‌توانید با استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی خانواده اوضاع را بهبود ببخشید.

 

نوجوان شما بیش از اندازه اضطراب دارد

نوجوانی رده سنی حساسی را در برمی‌گیرد که مملو از احساسات و هیجانات است. در این دوران نوجوانان به ابراز احساسات زیاد، استرس و اضطراب درباره  مسائل گوناگون دچار می‌شوند که گاهی نمی‌توانند آن را با والدین خود در میان بگذارند. اگر مدت طولانی است که حالت‌های اضطراب شدید و احساسات متناقض و فراوان در فرزند شما ایجاد شده، بهتر است هر چه زودتر به مشاوره خانواده حضوری و یا آنلاین مراجعه کنید. حضور یک متخصص بی‌طرف که به دور از قضاوت و پیش‌داوری صحبت‌های فرزند شما را می‌شنود و بر اساس آن راهکارهای موثری را ارائه ‌دهد، در حل این مسئله بسیار کمک‌کننده است.   

 

 

دائما مشاجره و درگیری دارید

اختلاف‌نظر و گوناگونی عقیده در هر خانواده‌ای و میان هر فردی در ارتباط با دیگران وجود دارد. این مسئله زمانی به یک بحران تبدیل می‌شود که مشاجرات و بحث‌ها دائمی باشند و در نهایت بدون هیچ نتیجه درست و منطقی، حل نشده باقی بمانند. درگیری دائمی با همسر، فرزندان، پدر و مادر و به طور کلی اعضای خانواده، آرامش محیط خانوادگی را به هم می‌ریزد و روابط صمیمانه افراد را خدشه‌دار می‌کند.

 

قرار است دو خانواده با یکدیگر تلفیق شوند

موارد زیادی وجود دارد که دو نفر با داشتن فرزند از ازدواج اول خود، برای ازدواج دوم با شخص دیگری اقدام می‌کنند. به این حالت خانواده تلفیقی گفته می‌شود. این اتفاق در بسیاری از موارد، به‌ویژه زمانی که فرزند شما هنوز کودک است و یا دوران نوجوانی را می‌گذراند، می‌تواند به یک بحران تبدیل شود. بنابراین بهتر است پیش از ازدواج، به یک مشاور خانواده خوب مراجعه کنید و نحوه مدیریت شرایط خود را یاد بگیرید. این کار هم به ازدواج موفق شما کمک کرده و هم از بروز آسیب به خود شما، همسر آینده و فرزندانتان جلوگیری می‌کند.

 

بهترین مشاور خانواده را چگونه پیدا کنیم؟

امروزه با بالا رفتن آگاهی درباره سلامت روان و اهمیت یافتن نوع روابط میان انسان‌ها، افراد زیادی برای بهبود روابط خود، به‌ویژه در خانواده تلاش می‌کنند. در همین راستا مراکز مشاوره خانواده زیادی را پیدا می‌کنید که خدمات مرتبط با خانواده را ارائه می‌دهند. بنابراین یافتن بهترین مشاور خانواده کار چندان سختی نیست. اما برای پیدا کردن روانشناس و مشاور متخصص و همچنین یافتن مراکز مشاوره روانشناسی رایگان که بتواند مشکل شما را به خوبی و به شکل اصولی حل کند، باید چند نکته مهم و کلیدی را در نظر بگیرید:

1. حتما پیش از هر انتخابی، پیشینه مرکز مشاوره خانواده‌ و مشاور متخصصی را که در نظر دارید، جست‌وجو کنید. اطلاع از سابقه فعالیت‌ها، تجارب و تحصیلات افراد می‌تواند شما را برای انتخاب بهتر، کمک کند.

2. از افرادی که تجربه مراجعه به مشاوره روانشناسی خانواده دارند، سؤال کنید. در بسیاری از موارد استفاده از تجربه کسانی که پیش از شما کاری را انجام داده‌اند بسیار مؤثر است. 

3. به طور دقیق مشکل خود را مشخص کنید و از پراکندگی دور شوید. آشفتگی ذهن می‌تواند شما را از تصمیم‌های درست دور کند. بنابراین ذهن خود را مرتب کنید، بدانید برای کدام مشکل به مشاوره روانشناسی خانواده مراجعه می‌کنید و در نهایت تصمیم بگیرید.

4. اگر قرار است به صورت خانوادگی با همسر یا فرزندانتان به مرکز مشاوره خانواده بروید، حتما در ابتدا رضایت آ‌ن‌ها را جلب کنید تا جلسات با کیفیت بهتری برگزار شوند. اگر اعضای خانواده برای مراجعه حضوری به مرکز مشاوره خانواده تمایلی ندارند، می‌توانید از جلسات آنلاین و یا مشاوره رایگان خانواده به صورت تلفنی و ... استفاده کنید.

5. مطالعه سایت روانشناسی خانواده و آشنایی با حوزه‌ها گوناگونی که خدمات مرتبط با خانواده را ارائه می‌دهند، می‌تواند دید بازتری را برای انتخاب مشاوره روانشناسی خانواده به شما ببخشد.

 

سخن آخر

مشاوره روانشناسی خانواده حوزه‌ای است که در هر مرحله از زندگی فردی و اجتماعی و برای بهبود روابط خانوادگی خود به آن نیاز دارید. برای داشتن یک خانواده سالم، صمیمی و شاد می‌بایست نقش مشاوره خانواده را جدی بگیرید. کلینیک روانشناسی افق سلامت با دارا بودن بهترین مشاوران و روانشناسان تخصصی در حوزه‌های گوناگون، آماده خدمت‌رسانی به شماست. برای استفاده از خدمات این مرکز روانشناسی فقط کافیست به سایت رسمی کلینیک روانشناسی افق سلامت وارد شوید و خدمات مورد نظرتان را انتخاب کنید. ما در مرکز تخصصی روانشناسی افق سلامت قدم‌به‌قدم همراه شما هستیم. 

 

لینک کوتاه:

zood.link/iyjw9

مشاهده متخصصین روان درمانی و مشاوره نوجوان

مشاهده خدمات مشاوره خانواده